Akıllı telefonların bu kadar gelişmesi rağmen halen daha telefon kendi kendine kapanıyor sorusu hem Google’da hem de teknoloji forumlarında birçok kişi tarafından aranıyor.
Donanım özelliklerinin yanında çevre birimleri ile de dikkat çeken akıllı telefonlar, iris tarayıcı, parmak izi okuyucu, stereo hoparlör, optik kamera lensleri ile de çok yaşanan deneyimi çok daha cazip bir hale getiriyor.
Donanım ve yazılım teknolojiler her geçen gün daha da gelişim gösterse de akıllı telefonlar her an sorun çıkarabilen cihazlardır.
Mikron seviyesinde lehim teknolojilerinin kullanıldığı ve çok güçlü donanım elemanlarının oldukça küçük alanlara sığdırıldığı bu cihazlarda yaşanan sorunlar oldukça çeşitlidir. Biz de bu yazımızda Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlar için telefon kapanma sorunu çözümü için öneriler sunacağız.
Telefon Kendi Kendine Kapanıyor Neden?
Bir akıllı telefonun kendi kendine kapanmasının iki ana nedeni vardır.
Bunlar yazılımsal ve donanımsal sorunlar olarak ikiye ayrılırlar.
Yazılımsal sorunları halletmek çok kolaydır ancak donanımsal sorunlar teknik destek gerektirebilir ve söz konusu akıllı cihazlar olunca bu durum maliyetli olabilir.
Cep Telefonu Kapanma Sorunu – Yazılımsal Nedenler
Yazılım, sadece cep telefonlarının değil, bilgisayarların, beyaz eşyaların, arabaların ve hatta oyuncakların bile bel kemiğidir diyebiliriz.
Kullandığımız cep telefonları da yüzlerce programın yer aldığı büyük yazılımları içerisinde bulundurur.
Bu nedenle yazılım sisteminde bir sorun çıkması veya yazılım kullandığı dosya sisteminin bozulması cep telefonunun kendi kendine kapanma hatasına neden olabilir.
Örneğin Telefon kendi kendine kapanıyor Samsung cihazlar için sıkça görülen bir durumdur.
Bunda, Samsung’un sahip olduğu işletim sistemi olan Android’in ciddi bir etkisi vardır. Çünkü Android işletim sistemi zamanla performans kaybeder ve fabrika ayalarına dönme durumu gereksinim haline gelebilir.
Telefon kendi kendine kapanıyor iPhone cihazlar için nispeten daha seyrek görülen bir durumdur.
Çünkü iPhone işletim sisteminin kapalı yapısı, yazılım hatalarının Android işletim sistemine göre çok daha ender görülmesine neden oluyor.
Cep Telefonu Kapanma Sorunu – Donanımsal Nedenler
Android veya iOS fark etmeksizin tüm akıllı cihazlarda görülen donanım hataları ortaktır denilebilir. Bir cihazda kapanma sorunu varsa ve bu sorun yazılımsal olarak giderilmiyorsa bakılması gereken ana elemanlar şunlardır:
1- Anakart
Anakart, akıllı telefonun işlemci, RAM, kamera, Wifi, GSM modülü gibi tüm elemanlarının birbirleriyle iletişim sağlayabilmesini sağlayan en temel parçadır.
Anakart üzerinde binlerce mikron seviyesinde lehim bulunur. Bu lehimler zaman zaman iletkenlik özelliklerini kaybedebilirler ve anlık kısa devreler oluşur.
Bu durumda da telefonun kendi kendini kapatması durumu gerçekleşir. Bu durumda kullanıcıların aklına en sık gelen soru cep telefonu anakartı tamir edilebilir mi? sorusudur.
Bir cep telefonunun tamir edilebileceğini hakkında kesin bir bilgi vermek yanlış olur. Örneğin anakart üzerinde yer alan güç entegrelerinin bozulması, işlemciye yanlış akım ve voltajda güç gönderilmesine neden olur.
Bu da telefon kendi kendine kapanıyor probleminin ortaya çıkması ile sonuçlanır. Bu tür durumlarda güç entegreleri uzman kişiler tarafından değiştirilerek sorun giderilebilir.
Ancak anakart üzerindeki iletim hatlarının zarar görmesi veya anakart üzerinde fiziki hasar oluşması durumunda anakart değişikliği zorunlu bir hal alır.
2- Bataryayı Kontrol Edin
Batarya, cep telefonu için olmazsa olmaz bir parçadır. Her ne kadar sağlıklı görünüp şarj olsa da, ömrünü tamamlamış bir bataryaya sahipseniz telefonunuz anlık güç kaybına uğrayıp kapanabilir.
Bu gibi durumlar genellikle bataryanın aniden sıfır düzeyine düşmesi ile cihazın reset olması şeklinde görülür. Bu konuda yapılacak en doğru işlem ise yeni bir batarya satın almaktır.
Bazı durumlarda bataryanın bağlantı pinlerinde oluşan oksitlenmeler nedeniyle de bataryaya bağlı kapanma sorunları ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle eski tip değiştirilebilir bataryaya sahip LG G2 gibi telefonlarda daha sık görülür.
Samsung Kendi Kendine Kapanıyor, Ne Yapmalıyım?
Samsung akıllı telefonlar, teknoloji dünyasında güvenilirlikleri ile bilinmektedir. Ancak, bazı kullanıcılar zaman zaman telefonlarının kendi kendine kapanması gibi sorunlar ile karşılaşabilirler. Bu sorunun birçok nedeni olabilir. İşte, Samsung telefonunuzun kendi kendine kapanma sorunu ile ilgili olarak yapmanız gerekenler.
Uygulama Çakışmaları
Bazı uygulamalar arasındaki çakışmalar veya hatalı uygulamalar ani kapanmalara yol açabilir.
Telefonunuzu güvenli modda başlatarak sorunun uygulamalardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol edin.
Güvenli modda telefon kapanmıyorsa, sorun bir uygulamadan kaynaklanıyor olabilir. Son yüklediğiniz, güncellediğiniz uygulamaları kaldırıp güncellemeyi deneyebilirsiniz.
Hafıza Sorunları
Telefonun hafızası dolu olduğunda RAM yetersiz kaldığında, işletim sistemi yeterli alan bulamayarak kapanabilir.
Gereksiz dosya ve uygulamaları silerek telefonun hafızasını boşaltın.
Ayarlar > Depolama > Önbellek Verileri yolunu izleyerek önbelleği temizleyin.
Kötü Amaçlı Yazılımlar
Virüsler, kötü amaçlı yazılımlar, telefonun işleyişini bozarak kapanmalara neden olabilir.
Güvenilir bir antivirüs uygulaması kullanarak telefonunuzu tarayın. Bilinmeyen kaynaklardan indirdiğiniz uygulamaları kaldırın.
ÖnBellek Temizleme
Önbellek temizleme işlemi yaptığınızda sorunun neyden kaynaklı olduğuna bakabilirsiniz.
- İlk olarak Ayarlar uygulamasını açın.
- “Depolama” kısmına gidin.
- Ardından, “Önbelleği Temizle” kısmını seçin.
- Son olarak Önbelleği temizleyin.
Gerek Android gerekse iOS olsun Güvenli modda cihazları çalıştırarak sorunun çözümüne bakabilirsiniz.
iPhone Kendi Kendine Kapanıyor?
iPhone’unuzun kapanması ile sorun yaşıyorsanız, yapmanız gerekenlere bakalım.
Aşırı Isınma
Yoğun kullanım, sıcak hava koşulları cihazın aşırı ısınmasına neden olabilecek uygulamalar, iPhone’unuzun kapanmasına yol açabilir. Cihaz, kendini korumak amacıyla kapanabilir.
- Serin Ortamda Kullanın: Telefonunuzu serin ve gölgeli bir yerde kullanmaya özen gösterin.
- Kılıfı Çıkarın: Cihazın daha iyi soğumasını sağlamak için kılıfı çıkarabilirsiniz.
- Yoğun Uygulamalara Ara Verin: Oyun oynarken veya yüksek çözünürlüklü video izlerken ara vermek, telefonun soğumasına yardımcı olabilir.
Yazılım Güncellemeleri
Eski yazılımlar, hatalı güncellemeler, sistemin kararsız çalışmasına ve kapanmalara neden olabilir.
Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme yolunu izleyerek en son iOS güncellemelerini yükleyin. Apple, bu tür sorunları düzeltmek için sık sık güncellemeler yayınlar.
Güncellemeden sonra sorun devam ediyorsa, iTunes yada Finder üzerinden cihazınızı geri yüklemeyi deneyin. Bu işlemi yapmadan önce verilerinizi yedeklemeyi unutmayın.
Hafıza Sorunları
Telefonun depolama alanı dolduğunda RAM yetersiz kaldığında, işletim sistemi yeterli alan bulamayarak kapanabilir.
Gereksiz dosya ve uygulamaları silerek telefonun hafızasını boşaltın.
Ayarlar > Genel > iPhone Depolama menüsünden hangi uygulamaların fazla yer kapladığını görebilirsiniz.
Safari’nin geçmişini ve verilerini temizleyerek biraz alan açabilirsiniz (Ayarlar > Safari > Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Temizle).
Telefon Kendi Kendine Kapanıyor Sorunu Çözümü
Telefonun kendi kendine kapanması noktasında yapılacak ilk işlem yazılımsal olarak sıfırlama yapmaktır. Bu işlemi hard reset olarak yapmak, tüm cihaz sistemini sıfırlamanızı sağlar. Bu şekilde tüm yazılımsal hatalar giderilir telefonun kapanma sorunu ortadan kaldırılabilir.
Android bir cihaza sahipseniz Android Cihazlara Format Atma başlıklı yazımızdan faydalanarak Hard Reset işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Hard reset işlemi, standart fabrika ayarlarına döndürmekten farklıdır ve çok etkilidir. Aynı şekilde iOS cihazlarda da format atma işlemi, kapanma sorunu için çözüm üretmekte son derece etkilidir.
Cihazınızı sıfırlamanıza rağmen sorun devam ediyorsa çok büyük olasılıkla sorununuz yazılımsal değil de donanımsaldır.
Bu durumlarda yapılabilecek en doğru iş, garantisi devam ediyor ise cihazı servise yollamak, garantisi devam etmiyorsa da işinin ehli bir cep telefonu servisinden yardım almaktır. Ayrıca aşağıdaki yorum sekmesini kullanarak da durumu bizlere bildirebilir ve yardım talebinde bulunabilirsiniz.