Sosyal ticaret trendi daha artan bir faktör haline geldi. Sosyal medya reklam platformu Smartly.io‘nun araştırmasına göre, tüketiciler sosyal medya üzerinden alışveriş yapıyor.
Sosyal reklamlar alışveriş yapmada en büyük etmen noktasına geldi. Peki, sosyal ticaret genelde neleri kapsıyor?
Sosyal Ticaret Nedir?
Sosyal ticaret, sosyal medya ağlarında hizmet ve ürün alım ve satımıdır. Küçük işletmeler, 2015 yılında sosyal ticaret faaliyetlerinin büyümesini fark etti. Gelişen trenlerde sosyal platformlar, işletmelerin tatil için sayfalarına eklemeleri için “Satın Al” düğmeleri sundu.
İşletmelere, ürün hakkında daha fazla bilgi edinmek, ödeme ve sipariş almaya kadar gelişimler kaydetti. Buda ticarette olağanüstü başarı elde edilmesine olanak sundu.
Çalışmalar sosyal platformların tüketicilerin satın alma kararlarının yüzde 74’ünü etkilediğini gösterdiğinden, sosyal ticaret stratejisi oluşturmak çok mantıklı olacaktır.
Sosyal ticaret örneklerine bakacak olursak:
[yazi ilgili_yazi_id=”20909″]
1- Tüketicilerin ürün ve hizmetler hakkında soru sorabilmeleri için sohbet kutuları sağlama.
2- Satış ve alış sayfaları gruplandırma.
3- Sosyal ağlar üzerinden elektronik ödemelerin yapılması.
4- Facebook Marketplace’te yerel ürünleri listeleme.
5- Google alışveriş reklamlarına sahip YouTube videoları.
6- Kupon kodları ve Instagram’daki ürünlere bağlantılar.
Sosyal Ticaret Nasıl İşliyor?
Smartly.io, tüketicilere sosyal medya reklamı yoluyla bir ürün satın alma kararını hangi faktörlerin etkilediğini sorduğunda, yüzde 35’i ilgi çekici video, animasyon yada görselin en önemli olduğunu söyledi, tabi müşteri referansları (yüzde 32) oranında dikkat çekici bir oran olarak göze çarpmaktadır.
Sosyal medya görsellerle ilgili olduğundan, sosyal satış için en popüler ürün kategorileri aksesuar ve giyim (yüzde 17), ev eşyaları (yüzde 10), sağlık / güzellik (yüzde 11) ve elektronik (yüzde 15) oranları karışımıza çıkmaktadır.
[yazi ilgili_yazi_id=”13013″]
Sosyal Medyada Başı Çeken Platformlar
Buffer.com verdiği bilgiye göre esas platformlar Instagram, Facebook ve Pinterest olduğunu belirtiyor. Birlikte bir göz atalım.
1- Facebook:
İşletme sahipleri Facebook’ta reklam vermenin yanında sayfalarının şablonunu alışveriş şablonuyla da değiştirebilmektedir.
İşletmeniz hakkında ne sattığınız, bulunduğunuz yer ve ödemenin nasıl yapıldığı şeklinde birkaç ayrıntıyı ekledikten sonra, ürünler ekleyip, Facebook Mağazası oluşturabilirsiniz. Ürün eklemek kolaydır, ürün detayları, başlık ve resim gibi metinleri girerseniz işletmeniz için önemli olacaktır.
[yazi ilgili_yazi_id=”10075″]
2-Instagram:
Facebook, Instagram’ı aldıktan sonra çok büyük yenilikler yaptı. Facebook’ta mağaza kurduğunuzda Instagram ile entegreli olduğu için işletmeler için büyük bir avantaja dönüştü.
Instagram hesabının bir işletme hesabı olduğundan emin olun. Daha sonra ayarlar aracılığıyla Facebook hesabınıza bağlanın. Facebook’ta Instagram’a Facebook Reklam Yöneticisi ayarları aracılığıyla bağlayın ve satışları artırın.
3- Pinterest:
Bu platformda diğerleri kadar olmasa da potansiyeli yüksek bir sosyal ticaret alanıdır. Yaptığı yenilikler ile içerik pazarlama, reklam ve alışveriş gibi hizmetler getirerek iş hacminizi arttırmanıza yardımcı olmaktadır.
Ayrıca WooCommerce Pinterest İş Ortağı ve işletmelerin e-ticaret deneyimleri oluşturmalarına yardımcı oluyor.
Sosyal Ticaretin Avantajları
Milyarlarca kullanıcı bu sosyal medya araçlarını kullanmaktadır. Başarılı bir büyüme stratejisi güdüyorsanız bunlar ile entegreli iş yapmanız iyi olacaktır. Ayrıca, sosyal medya web sitesi trafiğini artırdığından, sosyal ticarette arama motoru sıralamasında üst sıralarda çıkabilirsiniz.
Sosyal ticaret, markanızı sık sık tüketicilerin göz önünde tutacağından bilinirliğinizi de arttırmaktadır. Sosyal ticaret pazarlama stratejilerini geliştirmenize de yardımcı olabilir.